Kort om skrivbordsmiljöer
I en tidigare artikel nämnde jag begreppet skrivbordsmiljöer men lämnade ingen särskilt tydlig förklaring av termen. Därför ska jag gå igenom vad en skrivbordsmiljö är, hur den fungerar samt lite snabbt också introducera några av de vanligaste skrivbordsmiljöerna och till sist runda av med några lite mindre vanliga skrivbordsmiljöer.
Det är vanligt att skrivbordsmiljöer kallas för DE vilket är engelska för desktop environments. När du tänker på Windows eller Mac så vet du hur de ser ut när du loggar in och efter att du har loggat in. De har bara en slags skrivbordsmiljö och därför kan du känna igen dem direkt och du kan också förvänta dig att det finns lite program från början. Windows har ju t.ex. alltid anteckningar installerat när du öppnar det första gången.
Ser vi till linux så finns alltså olika skrivbordsmiljöer och med dem kommer också ett mindre antal program förinställda. Det är ju t.ex. bra att ha en webläsare installerad från början. I windows får vi nu för tiden Edge och i macOS finns Safari.
Linux har därför ett större antal olika skrivbordsmiljöer som ser olika ut och som har lite olika program förinstallerade. Innan förvirringen är total kan det vara viktigt att förstå att skrivbordsmiljöer är någonting som kläs på kärnan och därför kan vissa linuxdistributioner komma med flera olika skrivbordsmiljöer – det förekommer att man kallar distributionens olika skrivbordsmiljöer för ’smaker’ (flavors).
Ubuntu som är en stor distribution går att få med flera olika smaker som t.ex. Gnome, KDE, Mate, Xfce och så vidare. Vi ska kika på vad det betyder i nästa stycke.

Gnome
Gnome är en klassisk skrivbordsmiljö och har hängt med länge i Linuxvärlden. De flesta stora distributionerna erbjuder en Gnome version.

KDE plasma
KDE plasma är den skrivbordsmiljö som går att modifiera mest och det går med lite tålamod och några youtubevideos att få plasma att se ut som såväl windows som mac.

Cinnamon
En distribution som ofta rekommenderas till den som är ny med linux är Linux Mint. Linux mint kommer med en skrivbordsmiljö som heter Cinnamon.

Mate
Mate (uttalas ma-te) är också en av de äldsta skrivbordsmiljöerna som finns ute. Mate är det också ganska lätt att ändra utseende på och det är en resurssnål skrivbordsmiljö.

Xfce
Skrivbordsmiljön Xfce är en mycket resurssnål skrivbordsmiljö som passar utmärkt på lite äldre datorer eller datorer som inte har så mycket RAM-minne.

Budgie
Budgie är kanske inte den vanligaste skrivbordsmiljön i distrodjungeln, men den ser fin ut och har precis som alla de andra sitt speciella utseende.